Blog 2 ~ Pijn als richtingaanwijzer – visie deel 2

Mark's visie op pijn - deel 2
Op deze pagina ga ik weer kort en bondig verder met mijn visie op pijn. Er valt natuurlijk veel over pijn te zeggen, maar mijn bedoeling is dat je snel kan inschatten of mijn visie bij jou aansluit of niet.

Waarom heb je pijn?
Vaak begrijpen we niet goed waarom we een bepaald gevoel zoals pijn hebben. Als je je gevoel regelmatig niet kunt begrijpen of verklaren, dan hebben veel mensen de neiging om hun gevoel te negeren en niet meer zo serieus te nemen. Je vertrouwt dan op den duur je lichaam niet meer.
[ NB: Persoonlijk vertrouw ik de signalen van jouw lichaam echter voor 100%, want je lichaam liegt nooit! ]

Wanneer jij je pijn negeert doe je jezelf in mijn visie tekort.
Want ik ga er van uit dat negatieve en onwenselijke gevoelens als b.v. pijn, wijzen op in onvoldoende mate vervulde behoeften, verlangens, waarden en intuïties.

Negatieve emoties en gevoelens zoals pijn kunnen dan een belangrijk feedback mechanisme worden als je begrijpt dat ze jou wijzen naar iets in jou en naar iets van jou, dat belangrijk en waardevol voor je is!

Je emoties en gevoelens negeren is dan net zoiets als autorijden zonder te kijken op je instrumentenpaneel. Pijn - of andere negatieve gevoelens zijn natuurlijk niet fijn - maar kunnen Mindblowing nuttig worden als je ze begrijpt.
En als je je pijn begrijpt, verminderd die pijn minimaal al voor 30%,

Pijn als richtingaanwijzer
Zoals hierboven beschreven ga ik er van uit dat pijn je ergens op wijst dat
a. onbewust voor je is en
b. belangrijk voor je is.
Ik koppel dit nu aan de in deel 1 beschreven vier oorzaken van pijn. 

1. Onbegrepen lichamelijke pijn: pijn vraagt in dit geval om zorg en aandacht. Het medisch circuit is hiervoor de eerst aangewezen route. Consulteer je huisarts, die is het centrale aanspreekpunt. Pas als je huisarts en specialist geen duidelijke oorzaak kunnen vinden kan het zijn dat je nog moeilijk om kan gaan met je pijn of klacht. Vaak heeft dat te maken met oude herinneringen aan emotionele pijn.

2. Emotionele en psychologische pijn t.g.v. eerdere ervaringen wijst op in onvoldoende mate vervulde:

 • behoeften als erkenning, steun, aanraking (huidhonger), liefde, intimiteit (≠ seks), acceptatie, gelijkwaardigheid, vastgehouden worden,
 • verlangens als plezier, spelen, authenticiteit, zorgeloosheid, rust, 'zin', stroming, genieten, 
 • waarden als: respect, eerlijkheid, oprechtheid, helderheid, betrouwbaarheid, waarheid,  gelijkwaardigheid, 

3. Pijn als gevolg van verlies wijst op een gemis aan:

 • heelheid
 • onvoorwaardelijke liefde 
 • het witte licht
 • verbinding
 • Zijn zonder centrum
 • "ik ben"- realisatie
 • compassie
 • aarding en spiritualiteit

Pijn wijst je er dan op waar je nog niet volledig je potentie leeft. Pijn wijst je dan waar groei en transformatie mogelijkheden voor je liggen.

Ik ben benieuwd of jij ook wel eens hebt ervaren of pijn jou ergens op wees. Ik lees je commentaar graag hieronder in de commentaar sectie. 

 • Dank je wel Mark! Voor je verhelderende en duidelijke uiteenzetting. Je woorden komen niet alleen helder als woorden binnen. Het raakt een bewustzijnsniveau van herkenning.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Over de auteur

  Mark | Weg met chronische pijn  -  Mark is opgeleid als Psychosomatisch Fysiotherapeut, Osteopaat en Grinberg practitioner. Hij heeft 40 jaar ervaring in de behandeling en begeleiding van mensen met chronische pijn. Daarnaast is hij zowel psychologisch als spiritueel getraind in de school van Zijnsoriëntatie te Utrecht.

  >